Volop koers

Het voorjaar zit er bijna op en een aantal koersen zijn alweer achter de rug. Zo ook de Giro en al de klassiekers die weer enorm veel vreugde brachten bij de vele wielerliefhebbers in NL en in Etten-Leur.
En ja, ook Matje heeft hiertoe zijn bijdrage geleverd zowel in de modder als op de weg. Hij won o.a. Milaan -San Remo, Parijs-Roubaix en versloeg daarbij zijn concurrenten alsof ze stil stonden. Maar zoals gezegd het is op nu naar de Tour met daarbij naar ik hoop/wens ook Tadej Pogačar, degene die nog maar even geleden de ene na de andere overwinning boekte en wel met groot machtsvertoon. En als ik dan het programma van Matje lees wat hij nu allemaal gaat doen dan kunnen we nog spektakel verwachten.
Maar ook de concurrentie zal niet stil zitten. Jumbo-Visma zal dan wel uit het peloton verdwijnen, maar geen nood, want ze hebben Wout en Jonas, dus paniek zal er zeker niet uitbreken. Wel benieuwd wie dan de nieuwe hoofdsponsor al gaan worden, wellicht is het op dit moment van schrijven al bekend, je weet maar nooit in het wielerwereldje. En, helaas, zal Jumbo-Visma Kruijswijk weer moeten missen, wederom gevallen en flinke blessures opgelopen. Het zit hem de afgelopen jaren ook niet mee, herinner de “sneeuwklap” tijdens de Giro enkele jaren geleden. Daarna is het elke keer, wederom helaas, een missing link geworden naar succes. Steven, een goede coureur die de wet van Murphy te veel is tegengekomen, leuk is anders. En Wout Poels moet ook maar afwachten, ziek zwak en misselijk nu, maar het duurt nog even voordat “la grande boucle” van start gaat. Alaphilippe gaat ook weer in vorm komen, maar een eindwinnaar zie ik hem niet worden, wellicht een etappe. Het Critérium du Dauphiné is zeker een zware koers en een prima voorbereiding voor de Tour, Primož won hem al een keer, maar ontbreekt nu op de startlijst, ook voor de Tour. Jonas zal alles in het werk stellen om deze, toch wel prestigieus opgezette ronde, te winnen. Maar, vooruitlopend op de Tour, vergeet ook vooral de Franse renners niet, ze zullen gefocust zijn, let maar eens op Gaudu, maar ook de klasbakken van Ineos zullen zich niet onbetuigd laten. Het voert te ver om alle kanshebbers op te noemen, maar ook een outsider als Carapaz, Bernal, Mas, Barguil of Bardet zijn titelkandidaten al zal het vooral voor de eerstgenoemden moeilijk worden vanwege hun pas herstelde blessures. Maar, zoals gezegd, valpartijen, blessures en ziekte kunnen een en ander volledig in de war sturen, al hoop ik opeen “gezonde” Tour. En uiteraard zullen de sprinters uit zijn op een etappeoverwinning, wellicht met Matje, Dylan of Jasper Philipsen, de laatste een van mijn favorieten voor de Champs-Élysées, tenminste als hij er nog bij is. En als Matje de Tour uitrijdt, dan kan hij ook als primus inter pares worden opgeschreven. Primož won reeds de Giro, hetgeen onze zuiderburen aan het hart ging vanwege de Covid-perikelen van Remco. Maar een klasbak zoals Roglič laat niet met zich spelen, dus wie weet hoe het afgelopen zou zijn als Remco de Giro had vervolmaakt. Afijn, we leven weer naar het grootste wielerspektakel van het jaar toe met de start in Spanje. En dan natuurlijk op 20 augustus van dit jaar het grootste omnium/criterium van Europa, jawel in ons eigen Etten-Leur. Met al de truien uit de grote rondes (naar ik hoop) en wellicht met nog winnaars van de grote klassiekers, de wens is de vader van de gedachte zullen we maar zeggen.
Er zal weer volop strijd te zien zijn op de klinkers van het parcours, gaten zullen weer worden dichtgereden, na al die zware wedstrijden vooraf zullen er nog best coureurs met goede benen zijn. Harken en de man met de hamer tegenkomen zullen geen uitzondering zijn, er zullen weer jasjes worden uit gedaan. Het snot voor de ogen rijden zal geen uitzondering zijn, echte souplesse verloochend zich niet. De spurt naar de meet, de tijdrit en de puntenkoers maken het alleen maar spannender, een waaier trekken kan ook zo maar gebeuren. Afijn, met dank aan al die welwillende sponsoren belooft het weer een fantastisch gebeuren te worden op 20 augustus 2023, de klinkers op de Markt verheugen zich nu al. We gaan weer koersen en genieten.

Tekst : Hans Meesters

Foto : Ad van den Wijngaart