Kees Maas, Gouden Stijloor 2023

KEES MAAS

Zeker Anton weet ik hier meer van.  Ik wil nog wel even iemand uit ons midden in de schijnwerper zetten. Had jij al aan gedacht, maar ik als ouwe Ettense boom zeker.

Het gaat over ‘ne speciale’. Iemand over wie ik van alles zou kunnen vertellen over zijn regionale, nationale én internationale successen en carrièrestappen, maar waar ik toch vooral even op zijn Etten-Leurse activiteiten wil focussen. Want dat deze man van regionaal tot internationaal actief is geweest dat staat als een paal boven water. Van conditietrainingen bij wielervereniging Sporting Oekel in Rijsbergen tot vele optredens in Ahoy, tot een gesprek met onze koning tot activiteiten van Moskou tot Curacao. Het kan niet op na, en nu wordt het een beetje link als ik aan cijfers begin, zo’n 56 jaar actief te zijn geweest in de tak waar hij zo bekend, zeg maar gerust beroemd is geworden.

Waarom link? Onze man staat er om bekend dat hij in zijn werk beschikt over een haast oneindige feitenkennis, die hij voortdurend op peil houdt en waardoor hij altijd ontiegelijk punctueel is in zijn werk. Dus mocht ik er ergens naast zitten dan hoor ik het wel.

Maar nu naar Etten-Leur:

In 1967, om precies te zijn op 11 april, stond onze man samen met Jan Maanders aan de wieg van de Atletiekvereniging Achilles. In datzelfde jaar organiseerde hij ook de KPJ-cross mee en omdat de speaker van dienst uitviel nam hij ook maar de microfoon ter hand tijdens de wedstrijden. Vanuit die eerste KPJ-volkscross vond dit jaar de vijftigste Achillescross plaats en wie stond daar ter afscheid van ‘zijn’ cross aan de microfoon? Onze man.

Inmiddels staat ook de profronde van Etten-Leur als een huis op de kaart. Door sommigen ook al wel het wereldkampioenschap der wielercriteriums genoemd. En wie mogen we noemen als grote drijvende kracht bij het ontstaan daarvan? De man die al jaren diverse varianten van de Ronde van Etten-Leur geïnitieerd had: inderdaad onze man. Zonder zijn inzet, kennis van zaken, netwerk en altijd borrelende ideeënbron zou de profronde van Etten-Leur er 20 augustus aanstaande eenvoudigweg niet zijn.

Tussen dit alles door zouden we vergeten dat onze man als hoofdredacteur van De Gazet nog talloze ander activiteiten in Etten-Leur en omgeving op poten zette. Veelal serieus, soms ook ludiek, zoals sommigen de 1-aprilgrappen van De Gazet nog wel zullen herinneren. Onze man zelf ook wel denk ik.

En dan komen we aan zijn grootste werk: Laten we het uit chauvinistisch oogpunt noemen: het ambassadeurschap voor Etten-Leur.

Jarenlang was het stemgeluid van onze man hét herkenningspunt voor tienduizenden wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland. Hij was de stem van het professionele wielrennen in Nederland, maar hij praatte ook tienduizenden deelnemers aan de toerversie van de Amstel-Goldrace moed in bij start en finish. Hij zetten zich in voor lokale organisaties, maar ook voor grote internationale evenementen als de Tour en de Vuelta. Hij stopte al zijn energie in de aankomst van de ZLM-tour in Etten-Leur. Veroverde ondertussen bijna twintig jaar lang de harten van het Ahoy-publiek bij de zesdaagsen van Rotterdam. Een volledig overzicht zou ons nog lang hier houden.

Hij ontving voor zijn vele verdiensten al een ridderorde. Maar dat vinden wij nog niet voldoende.

Mag ik de Poulain van onze speciale gast, Johan van der Made vragen het podium te betreden.

En dan nu graag een daverend applaus voor de man die we meer dan verdiend voor zijn gehele oeuvre, maar speciaal ook voor zijn verdiensten voor Etten-Leur en haar inwoners gaan belonen, Het Kanon van de Klappenberg, The Voice of Etten-Leur:

KEES MAAS!!

Tekst : Jac Verschuren
Foto : Ad van den Wijngaart