Handbike-bikkels !

Handbike-bikkels in de Las Montage Holland Profwielerronde van Etten-Leur

Etten-Leur, vernieuwen en dus onderscheiden. Dat staat in het wapenschild van Ronnie Buiks, de voorzitter van de Las Montage Holland Profwielerronde van Etten-Leur. En dus zei hij, ondersteund door zijn collega-bestuursleden, ja toen de kans werd geboden om twee handbike-bikkels aan de start te brengen van het jaarlijkse spektakel van de belangrijkste profwielerronde van Europa. Op zondag 20 augustus is het zover.

We zijn er blij mee. Iedereen verdient een kans in ons gratis toegankelijke evenement, aldus Ronnie Buiks. We kwamen in contact met Danielle van Hooff, die begin mei met haar handbike de vreselijke Mont Ventoux gaat beklimmen. Weliswaar met een lichte elektrische ondersteuning maar als je haar geschiedenis kent is het meer dan bijzonder. Ze werd met 800 gram op de weegschaal geboren en was 32 cm lang. Op haar vijfde levensdag werd ze geopereerd aan haar maag. Ze woog toen nog 710 gram en bijna niemand gaf nog een cent voor haar leven. Een half jaar later kwam ze uit het ziekenhuis. Haar pezen en spieren zijn door de moeilijke start niet goed ontwikkeld, bovendien ziet ze maar uit een oog en is ze slechthorend.  Ze gaat door het huidige leven met veel medicijnen en een rolstoel. 

Enkele jaren geleden heeft ze de handbike ontdekt. Mede hierdoor zit ze minder vaak in de put. Ze is de positieve, spontane, vrolijke en ondernemende vrouw geworden die in de buitenlucht aan haar verhoogde weerstand werkt. Ze werd lid van de handbike-afdeling van wielervereniging Breda. In 2018 deed ze mee aan de handbike-battle in Oostenrijk. 21 Kilometer in het Kaunertal naar de 2150 meter hoge top Ochsenalm, met 16 procent stijgingspercentage, met getrainde armkracht naar boven. Een jaar later deed ze dat nog eens en nu dus naar Frankrijk naar de heroïsche Mont Ventoux. Binnen op de Tacx en buiten naar de Posbank, naar Limburg en de Twentse kuitenbijters. Danielle komt naar de Las Montage Holland Profwielerronde van Etten-Leur en zal een tijdrit van twee ronden afwerken. 

Haar tegenstander is Caspar Evers. Hij startte als atleet bij Sprint in Breda en is in 2017 gaan handbiken. In 2018 en 2019 deed hij de handbike battle in Oostenrijk en daar komt hij dit jaar voor de derde keer in actie. Met team ZeeBra van revalidatiecentrum Revant in Breda. Beiden zijn er op gebrand om in Etten-Leur de Las Montage Holland Profwielerronde te kunnen winnen. Na afloop van hun tijdrit is er voor het publiek en onze vips de gelegenheid om meer over deze helden te horen.

Artikel geschreven door Kees Maas.
Foto van Danielle van Hooff.