Hoe het allemaal begon….

…….het ontstaan van de Profwielerronde Etten-Leur zo’n 17 jaar geleden.

Woensdag 10 augustus 2005 was de eerste wielerdag in Etten-Leur. Door het nieuwe stadshart te hebben gerealiseerd met het omleggen van de snelweg die voorheen door het centrum liep, werd onder bezielende leiding van toenmalig wethouder Felix de Bekker een tijdrit van de Enecotour georganiseerd en afgewerkt in en om Etten-Leur. Machtig mooi en voor altijd in het geheugen gegrift bij menig Etten-Leurenaar! 

En toen kwam het zo’n beetje los…. Wim van de Sande en Ben van den Maagdenberg, die ook wat bemoeienissen en hand en spandiensten hadden met de tijdrit tijdens die wielerdag, waren gelijk verkocht en begonnen voorzichtig te bekokstoven om hier vervolg aan te geven. 

Diverse sessies gingen hieraan vooraf want het houdt best wel wat in en zou het wel gaan lukken en hoe gaan de mensen eromheen mee om, gaat men het leuk vinden? Vele uren vrije tijd gingen hierin op en dat allemaal voor één zondag in augustus! 

Dan haal je best wel wat op je nek want buiten het vergaderen, bezoeken, vergunningen en vrijwilligers benaderen, dienen er ook euro’s op tafel te komen. Ronnie Buiks, ook al vanaf het eerste begin af aan betrokken bij de Profwielerronde Etten-Leur, werd gevraagd om het benodigde geld binnen zien te krijgen. Ronnie, met een goed uitgebreid netwerk, zag de uitdaging wel en begon er met een volle bak enthousiasme aan. Daarbij werden ca. 100 vrijwilligers bij elkaar getrommeld en jawel na fikse voorbereiding was het zover, in 2007 was de eerste Rabobank Profwielerronde. Een heus wielercriterium in het centrum van Etten-Leur. Het was meteen een succes, wat een feest. We zijn van start gegaan en er volgde tot nu toe alleen maar mooie jaren en 2023 zal niet anders zijn! 
En wat een rennersveld iedere keer weer, gele truien, groene truien, bergtruien, kampioenstruien. Ze zijn allemaal geweest en ze zullen er weer staan dit jaar!

Nadat Rabobank een aantal jaren als hoofdsponsor had opgetreden maakte zij graag plaats voor een andere trouwe sponsor vanaf het eerste uur; Techno Select, die toen voor een aantal jaren de hoofdsponsor van het wielerevenement werd. Beide bedrijven zijn tot de dag van vandaag trouw gebleven en dragen de organisatie nog steeds een warm hart toe. Dit jaar voor het tweede jaar op rij is Las Montage Holland de hoofdsponsor van de 15de Las Montage Holland Profwielerronde Etten-Leur. Peter Kop, eigenaar/directeur van Las Montage Holland, is een echt wielerliefhebber en ziet graag de medemens meegenieten van het mooie wielerspektakel. Bijzonder trots en blij zijn we met deze bedrijven en alle andere bedrijven (te veel om op te noemen maar zeker net zo belangrijk) die dit wielerevenement mede mogelijk hebben gemaakt en nog steeds mogelijk maken. En natuurlijk zijn we alle vrijwilligers dankbaar, die hun handen uit de mouwen steken om dit wielerfeest tot een succes maken. De saamhorigheid en de wil om er samen iets van te maken is groot. Wat staat er toch een mooi evenement in Etten-Leur te gebeuren op 20 augustus 2023!

foto : Guide Demeyer